search
Tavoitteena terveet liikkuvat lapset ja nuoret

Sanna Mönkkönen

Tavoitteena terveet liikkuvat lapset ja nuoret

Keväällä Mediareenan seminaarissa puhuttiin lasten ja nuorten rasitusvammoista. Tutut trendit nousivat keskusteluun kuten liikkumisen yksipuolistuminen, arkiliikunnan määrän väheneminen, perheiden rooli, liikunnan ”ulkoistaminen” ja digilaitteiden ja pelaamisen määrä.

Samalla, kun ongelmien kanssa seminaarissa painittiin, niin sain vahvistuksia GOSin linjalle ja sisällöille. Ja myös mukavasti kehitysideoita.

Seuratoimintaan tulevat lapset ja nuoret ovat nykyisin huonommassa fyysisessä kunnossa ja heillä on puutteellisemmat motoriset valmiudet kuin muutama vuosikymmen sitten urheilun aloittaneet lapset. Puutteita on ihan perusasioissa. Pyöräily, luistelu, hiihto ja uinti eivät ole automaattisesti enää perustaitoja – eivät edes juoksu, hyppääminen, riippuminen tai kiipeäminen.

Tällaiselle keholliselle pohjalle ei ole helppo rakentaa lajitaitoja. Vielä suurempi ongelma on kilpaurheilua tavoiteltaessa kehon kuormittuminen. Kun pohjat eivät ole kunnossa ja rasitus on yksipuolista, niin rasitusvammojen riski on suuri.

Juuri tähän tarpeeseen kehitettiin Game of Skills. Tuomaan harjoitteluun monipuolisuutta, erilaista kuormitusta, kehittämään kehon hallintaa, linjauksia ja perusmotoriikka sekä löytämään keskivartalon tukilihakset.

Tunti viikossa muutaman kuukauden ajan ei toki ole vastaus kaikkeen, mutta tavoitteenamme on saada harjoitteet osaksi muutakin treeniä. Muutaman seuran kanssa on tehty lämmittelyohjelmia kesäkuukausien ajaksi sekä kotiharjoitteita.

Laatua, hallintaa ja opastusta kaikkeen tekemiseen

Lämmittely olikin yksi asia, joka seminaarissa nousi vahvasti asiantuntijoiden puheissa esille. Fysioterapeutti Jari Pylvänäinen muistutti säännöllisen, hyvän alkuverryttelyn vammoja ehkäisevästä vaikutuksesta ja kuinka tärkeää on ennen treeniä lihas-hermojärjestelmän aktivointi.

Lämmittelyt ovat ylipäätään erinomaisia hetkiä treenin monipuolistamiselle harjoitusten sisällä. Parhaimmillaan keho saa kokonaisvaltaisen herättelyn ja monipuolisen aktivoinnin. Kun GOSin lämmittelytreenien opastuksessa koulutamme valmentajia, niin painotamme vielä enemmän laatua kuin määrää. Se, mitä tehdään, tehdään valvotusti, ohjatusti ja huolella, hyvällä tekniikalla.