search
Innostuksen kautta lisää luonnollista liikettä

Sanna Mönkkönen

Innostuksen kautta lisää luonnollista liikettä

Mediareenan seminaarissa käsiteltiin lasten ja nuorten rasitusvammoja. Edellisessä blogipostauksessa puhuttiin monipuolisista perustaidoista sekä lämmittelyn tärkeydestä. Kolmas iso asia seminaarissa oli omaehtoisen liikkumisen määrän vähentyminen.

Fysioterapeutti Jari Pylvänäinen toivoi yleisesti ”lisää liikuntaa ja maltilla urheilua”. HUSin ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri Mikko Haara antoi harjoitteluun hyvän mittarin: jos organisoidun lajiharjoittelun määrän suhde omaehtoiseen liikuntaan on yli kaksinkertainen, niin rasitusvammariski kasvaa.

Omaehtoisessa liikunnassa lapsi ja nuori säätelee itse rajojaan ja pystyy luonnostaan säätelemään kuormituksen sopivaksi. Omaehtoinen liikunta yleensä myös tehoiltaan sopivaa. Se on myös innostavaa, koska lähtee lapsen omasta halusta.

Tätä olemme paljon pohtineet GOS-joukoissa. Harjoituksissa yritämme kannustaa ja antaa vinkkejä, miten mitäkin harjoitetta voisi treenata kotona. Kun kuulemme kärrynpyörien pyörivän olohuoneissa tai venyttelyn lisääntyneen iltarutiinina, niin ilo on suuri. Liikunnan ja urheilun kuuluu olla lapsen oma juttu ja innostuksen kipinä on saatava tartutettua.

Omaehtoiseen treeniin on tulossa muutakin lisää. Tätä varten Volttimedialle myönnettiin Tekesiltä Innovaatioseteli. Olemme innoissamme uusista kuvioista. Tästä kuulette lisää myöhemmin!